Španělé jsou velcí gurmáni
Španělsko je nepřebernou studnicí inspirace exceletních kulinářských zážitků. Jedním z nejznámějších je tzv. "Cochinillo de Segovia", což bychom mohli přeložit jako Segovijské selátko. Nechme nyní stranou mistrovství Španělů při sušení vepřového masa a výrobě Jamonu a podívejme se na pro Čechy tradičnější způsob úpravy vepřového masa - grilování. Určitě jste si už pochutnali na nějaké party na grilovaném selátku. Je to neskutečná delikatesa, kterou v Segovii dotáhli k naprosté dokonalosti.
Cochinillo de Segovia
Cochinillo de Segovia je lokální specialita, kterou dostanete pouze v provincii Segovia (zhruba na půli cesty mezi Madridem a Valladolidem). Má dokonce od roku 2002 svou ochranou známku tzv. "Marca de Garantia" regionu Junta de Castila Y Leon pod "Asociación para la Promoción del Cochinillo de Segovia" tedy něco jako Sdružení pro podporu segovijského selátka.
V regionu je jen pár farem, které se zabývají chovem těchto selátek. Speciální krmivo matek, hmotnost selátek mezi 4,5 kg a 6,5 kg a věk právě 3 týdny. Selátka jsou krmená pouze mlékem od prasnic a to je také jeden z důvodů jedinečnosti téhle španělské delikatesy - neuvěřitelně jemné a křehké maso. Selátka se prodávají vcelku a pravé segovijské selátko poznáte podle toho, že je bílé a že má na pravé zadní noze jako garanci původu označení (Marca de Garantia) "Cochinillo de Segovia".
Kamenná pec
Selátka se pečou v klasické kamenné peci, ve které se topí dřevem. Pečení trvá minimálně 3 hodiny a umět v původní kamenné peci připravit správnou teplotu po celou dobu pečení je v regionu velmi ceněná dovednost.
Cándido López
Zakladatelem téhle úžasné tradice byl kuchař a restauratér pan Cándido López. Narodil se v roce 1903. Jako velmi mladý začínal jako číšník a později i kuchař v restauraci Gran Café Restaurante La Unión.
V 27 letech se oženil s Patrou Casasovou, jejíž matce Micaele patřila místní restaurace Mesón del Azoguejo. O rok později v roce 1931 převzal vedení téhle restaurace tento okamžik je považován za tzv. "fecha memorable para la gastronomia espaňola", což můžeme přeložit jako "památný den španělské gastronomie". Jednou z vyhlášených specialit Mesón del Azoguejo je právě segovijské selátko.
Busta zakladatele tradice Segovijského selátka pana Cándido Lopéze
Porcování porcelánovým talířem
Segovijské selátko je zcela jedinečný a úžásný gurmánský zážitek. Aby kuchař ukázal, jak je maso skutečně křehké krájí jednotlivé porce tradičním způsobem - tedy porcelánovým talířem.
Navštivte Mesón del Azoguejo
Mesón de Cándido v Segovii
Pokud budete mít tímhle směrem cestu, určitě se v Mesón del Azoguejo, který se dnes jmenuje "Mesón de Cándido" zastavte, stojí to za to!
A než se dostanete do Španělska můžete se zatím díky Jamonarně seznámit s další tradiční španělskou specialitou španělskou sušenou vepřovou šunkou:
Jamon z Jamonarny bez éček a konzervantů
Možností, jak se dostat ke špičkovému je v Jamonarně několik:
1. krájený Jamón Ibérico vakuově balený
Špičkový Jamón Ibérico z farmy Caballero | bez éček a konzervantů |
Doprava: | kamkoliv po ČR |
osobní vyzvednutí u nás v Jamonarně na Praze 6 | |
Praktické vakuové balení | Dlouhá trvanlivost (řádově měsíce od nákupu) |
2. Tapas boxy - čerstvě krájený Jamón
Čerstvě krájený Jamón | krájíme na základě vaší objednávky |
Doprava: | PRAHA express doprava do 120 minut (PSČ 1** **) |
osobní vyzvednutí Jamonarna Praha 6 | |
Široká nabídka | několik různých druhů Tapas boxů |
Jamón Serrano i Ibérico | bez éček a konzervantů |
Trvanlivost: | 48 hodin od doručení |
Koupíte zde
Sušené šunky Jamón (celé nohy)
Široká nabídka | Jamón bez éček a konzervantů |
Doprava: | kamkoliv v ČR |
osobní vyzvednutí Jamonarna Praha 6 | |
Bílé prasátko: | Jamón Serrano |
Černé iberské prasátko: | Jamón Ibérico |
Vše potřebné na krájení: | veškeré příslušenství |
Podívejte se, jak krájet Jamón: | videonávod jak krájet zdarma |
Naučíme vás krájet Jamón: | kurzy krájení Jamónu |
Potřebujete poradit? Napište nám nebo zavolejte, jsme tu pro vás.
Honza | |
email: | honza@jamonarna.cz |
telefon: | +420 605 282 261 |
Lucka | |
email: | lucie@jamonarna.cz |
telefon: | +420 601 131 003 |