El Animal 0,75l
Související produkty
Detailní popis produktu
Snoubení s pokrmem: plody moře, bílé ryby, zralejší sýry (Manchego Viejo)
Vinařství: Parra Jimenéz
Zbytkový cukr: 0,9 g/l
Obsah kyselin: 7,8 g/l
Obsah alkoholu: 12,5 %
Zrání v sudu: 6 měsíců
Oblast: Castilla La Mancha
Hodnocení: Vivino 4,3
El Animal je možná nejlepší bílé víno, které jsme kdy pili (i když volit mezi ElAnimal a 1200 Blanco by bylo velmi obtížné). Vína složitějších chutí bývají často chaotická, ale tady vinař vše "poskládal" tak, jak má být a výsledkem je dokonalý chuťový akord. Svěží, ovocné s vyšší kyselinkou a úžasným charakterem.
Víno bylo pobrobeno procesu tzv.citlivé krystalizace, kde bylo zjištěno, že má obrovskou vitalitu a energetickou sílu, která vinaře samotné velice překvapila. Proto mu dali jméno "Animal"(Zvíře).
Citlivá krystalizace je kvalitativní metoda, která určuje přítomnost vitální síly v nápojích a potravinách. Jednoduše řečeno můžete o produtku zjistit spoustu důležitých faktů. U vína to jsou např.hnilobné procesy, které snižují zrající potenciál vína, nedozrálost hroznů, zda-li půda ve které je réva zasazena, je tou adekvátní a samozřejmě se takto dá zjistit potenciál vína k dlouhodobému zrání atd. Metoda spočívá v aplikaci chloridu měďnatého a jeho smíchání s konkrétní látkou. Dojde tak vytvoření krystalických struktur, které formují obrazy, ze kterých se dájí vyčíst jednotlívé charakterisktiky. Tuto metodu aplikoval žák Rudolfa Steinera jménem Ehrenfried Pfeifer. Metoda se používá v biodynamickém zemědělství, především už velmi zkušenými biodynamiky. Proto vinařství Parra Jimenéz není jen biodynamika všední, ale opravdu hluboká s neustálým studiem a objevováním vlivu energetických sil na přírodu.
Výsledek tohoto procesu najdete také na etiketě vína El Animal.
Další zajímavostí je fakt, že není znám zcela přesný poměr jednotlivých odrůd. Legenda praví, že vinohradník kdysi dávno popletl bylinky a omylem vysadil 3 různé druhy na jednoho vinohradu. Vlastně šťastnou náhodou tak vzniklo tohle neuvěřitelně krásné víno.
Stáří vinic ležících v nadmořské výšce kolem 900m je 40 let. Sklízí se sbírají ručně do malých bedýnek, výnosnost z jednoho hektaru je 7 tun. Sebrané hrozny se nejprve šlapou celé za účelem získání moštu s větším podílem taninů a kyselin. Následně se mošt plní do nových francouzských sudů o objemu 700l, kde probíhá po dobu 20 dní spontánní fermentace. Po jejím ukončení se z vína odstraní kvasinky a víno se pak naplní do tzv. "fudres" - 3000l sudy z madridského dubu. Krátce přes stáčením se víno lehce zasíří (50mg celkév síry) a do lahví se plní bez čištění a filtrace.
Šarže El Animal je pouhých 3000 lahví.
Víno má citronově žluté zabarvení a vyšší viskozitu.
Vůně je čerstvá, svěží, květinová, lehce bylinky, žluté ovoce.
V chuti vyniká skvělou svěžestí, vyšší kyselinou, ovocné, čisté se středně plným tělem, delší v dochuti, charakterní, vyvážené, energické, zábavné. Složitější víno k objevování pro opravdové fajnšmekry.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.