Velkou degustaci v našem tapas baru Café Jamón, na jaké jsou naši zákazníci zvyklí, jsme loni udělat nemohli a tak pro Vás hledáme nové krásné kousky na menších soukromých akcích. Na poslední jednoznačně vyhrálo červené nesířené víno
Saltamartí vinařství Els Vinyerons
Před degustací jsem měl možnost přečíst si popis vína a příznám se, že mě trochu znejistěl. Meziročníková kombinace odrůd Tempranillo (90%) a Garnacha (10%), z nichž navíc Garnacha po fermentaci zraje celých 12 měsíců v nových sudech z francouzského dubu, zatímco Tempranillo se přidává jako v podstatě mladé víno, zní dost divoce.
Měli jsme možnost ochutnat několik podobných ambiciózních projektů méně zkušených vinařů a výsledkem bohužel bývají složitá překombinovaná nesladěná zmatená a předražená vína.
Ne tak v případě Saltamartí vinařství Els Vinyeros. Zakladately jsou dva kamarádi pan Amos Baňeres a Luis Ruiz Masach.
Saltamartí je krásné vynikající víno s živou kyselinkou, středně plným ovocným charakterem a až nebezpečenou pitelností. Obě odrůdy jsou úžasně sladěné!
Víno má tmavší fialové zabarvení a vysokou viskozitu. Vůně je čerstvá, svěží s decentní kořenitostí. Nalézáme tóny černého rybízu a švestek.
A druhým velmi příjemným překvapením degustace je cena. Sám bych dle kultivovaného charakteru vína odhadoval cenu někde mezi 1200 Tempranillo (539,-) a La Milana (829.-) blíže k La Milaně, nicméně Saltamartí nabízíme za příjemných 349,- Kč
Doporučujeme k Jamonu Serrano či ještě lépe Ibérico nebo zralejším ovčím sýrům Manchego Hecho a mano.
V nabídce Café Jamón je od 26.1.2021
Jan Holemý
Jamonarna.cz & Café Jamón
23.1.2021