Nosodos+ 0,75l
Detailní popis produktu
Vhodné ke: měkké sýry s bílou plísní, grilovaná drůbež a zelenina, mořské plody, paella, mladší ovčí sýry Manchego v kombinaci džemem, sušená masa
Teplota podávání: 10°- 12°C
Vinařství: Albet i Noya
Zbytkový cukr: 0,9 g/l
Obsah kyselin: 5,9 g/l
Obsah alkoholu: 12,5%
Zrání v sudu: 6 měsíců
Ocenění: víno se servíruje v nejlepší restauraci na světě Celler de Can Roca
Oblast: Peňedés
Vivino: 3,7
Bílé suché nesířené víno vyrobené z odrůdy XAREL-LO.
Stáří vinic je 12 let a výnosnost 7500 kg/Ha. Hrozny se sbírají výhradně ručně a potom se třídí ne celé hrozny , ale jednotlivé bobule. Náročnost výroby nesířeného vína je daleko větší než u vín siřených a tak do procesu fermentace přicházejí jen dokonalé hrozny bez sebemenší vady. Následuje fermentace ve speciálně upravených nerezových tancích při teplotě 16°C po dobu 19 dní. Tanky jsou vybaveny systémem , který do nich vhání směs dusíku a oxidu uhličitého , která vytěsní veškerý vzduch a zabrání tak možné oxidaci. Po ukončení fermentace následuje proces zrání vína na kvasinkách, kdy jedna třetina vína zraje tři měsíce v nerezových tancích a dvě třetiny vína zrají v akátových sudech o objemu 225l po dobu čtyř měsíců.
Rodina vinařství Albet i Noya
Nesířené víno znamená , že je vyrobeno bez přidaní síry. Neznamená to tedy , že by bylo zcela bez obsahu síry. Takové víno totiž vyrobit nejde, protože v procesu výroby vína se vždy malé množství síry vytvoří. Je to však množství tak malé , že ani osobám alergickým pití takového vína neuškodí.
Víno vysoké viskozity má slámově žlutou barvu.
Vůně je velmi intenzivní s tóny bílých květů, jasmínu a anýzu se znatelným "cider" efektem jablečné vůně.
V chuti vyniká plností, štavnatostí, mineralitou, je vyvážené, energické, ovocité s dlouhou dochutí.
Složitější víno pro opravdové znalce.
Bodegas Albet i Noya
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.