Paleta Ibérico de bellota 24-28 měsíců černý 100%
Související produkty
Detailní popis produktu
Bez éček
Paleta Ibérico de bellota 100% Simón Martín o délce zrání 24 až 28 měsíců z prasátek krmených žaludy je vyrobena výhradně přírodními postupy bez éček a jakýchkoliv konzervačních látek. Sušení probíhá výhradně na čerstvém horském vzduchu.
Černý štíek
Podle oficiálního dělení iberských šunek má tato paleta černý štítek. To znamená ,že prasátko ze kterého je vyrobena, mělo oba rodiče se 100% iberskou krví. .
Aby jamón získal červený štítek, musí navíc prasátko strávit minimálně 3 měsíce života pastvou v dubovém hájku, kde se živí výhradně z místních zdrojů.Více informací o dělení sušených šunek a o jamónu podrobně naleznete zde.
Chuť a barva Jamón Ibérico de bellota z černého iberského prasátka
Jamón Ibérico de bellota představuje jedinečnou s ničím jiným nesrovnatelnou pochoutku oceňovanou gurmány po celém světě.
Prasátka se pasou na tzv. dehesách, loukách ke mají dostatek pohybu a dostatek aromatických bylinek, kořínků a žaludů ke krmení. Výsledkem je neopakovatelná jemná oříšková chuť masa, v tuku má vyšší obsah mononenasycených (zdravých) mastných kyselin. Tuk svou strukturou připomíný spíše olivový olej, více než tradiční vepřový tuk.
Iberská prasátka navíc mají tu genetickou zvláštnost, že jim tuk prorůstá do vláken svaloviny a díky tomu je maso neuvěřitelně jemné (svou konzistencí připomíná uzeného lososa) a zároveň neskutečně šťavnaté.
Dlouhé sušení palety (24 - 28měsíců proti standardním 16) pak šunce zaručuje dlouhotrvající chuť intenzivní aroma a sytě rubínovou barvu na řezu. Jelikož se jedná o produkt, na kterém si pan Simón Martín velmi zakládá, je každý jeden kousek vycházející z jeho "secadero" (sušárny) pečlivě kontrolován.
Produkce Ibérica představuje jen asi 10% celku (90% je pak Serrano).
Přední noha paleta
Přední kýta (paleta) sušené šunky je oproti zadní noze (Jamón):
- levnější a přitom stejně kvalitní - představuje nejsnažší cestu k tomu nejlepšímu Ibériicu de bellota
- menší, vhodná na menší party nebo na konzumaci ve dvou
- obtížnější na krájení (obsahuje více kostí), ale s naším podrobným videonávodem to snadno zvládnete
Výrobce Simón Martín
Palety Simóna Martína mají protáhlý tvar a úžké kopýtky. Maso má krásnou sytě rubínovou barvu, je stejně jako ostatní iberské šunky prorostlé jemnými žilkami tuku a proto velmi jemné a křehké.
Farma Símona Martína sídlí v městečku Guijuelo západně od Madridu.
Símon Martín pattří mezi asi jen 2% výrobců Jamónu, kteří stále dodržují po generace prověřené přírodní postupy bez éček, bez konzervantů a se sušením výhradně na čerstvém horském vzduchu. Chov černých iberských prasátek je jeho specialitou.
Ostatní výrobci nechávají přední nohy zrát 16 měsíců, ale u Simóna Martína paleta de bellota zraje 24 až 28 měsíců. Tato na přední nohu extrémně dlouha doba zrání klade na jedné straně velké nároky na výběr a zpracování, ale na druhé straně poskytuje jedinečný gurmánský zážitek.
Jamonarna doporučuje
Nedílnou součástí chuťového zážitku je pak dobře spárované nejlépe španělské červené víno. Jamonarna doporučuje barikované perly archívní Latierra ročník 2014, La Milana nebo v amfoře zrající biodynamika 1200 Tempranillo
Potřebujete více informací?
Anebo nám rovnou napište jamonarna@jamonarna.cz či zavolejte +420 601 131 003 ?
Simón Martín (vlevo)
Simón Martín při kontrole zrání
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.