Španělská Fabada je tradičním pokrmem v oblasti Asturia v severozápdním cípu Španělsko, jehož metropolí je město Oviedo.
Hutný, chutný a velmi výživný pokrm.
Receptů existuje nespočet, ale nám se nejlépe líbí tato varianta také proto, že je s červeným vínem:).
Na 4 porce budeme potřebovat:
1 ks bobkový list
1 polévková lžíce olivového oleje (doporučujeme špičový extra panenský La Maria)
špetka šafránu
250 g klobásy chorizo (doporučujeme Chorizo Ibérico de Bellota Caballer vcelku nebo krájený a vakuově balený)
250 g salám Salchichon (jeden z nejlepších Salchichon Cular Ibérico de Bellota Caballero vcelku nebo krájený vakuově balený)
250 g vepřové slaniny z iberského vepře (Panceta Ibérico de Bellota Caballero krájený vakuově balený)
60 ml Červené víno (doporučujeme Camino Tinto)
500 ml drůbeží vývar
Klobásu, salám a slaninu nakrájíme na kousky a smažíme ve větší pánvi na oleji asi 2 minuty za stálého míchání.
Přilijeme červené víno a necháme 2-3 minuty probublávat.
Potom vmícháme scezené fazole, šafrán, bobkový list a přilijeme vývar.
Zvolna povaříme asi 30 minut.
Ihned podáváme.
Jako přílohu doporučujeme čerstvou křupavou bílou bagetu.
Dobrou chuť!