Fabada Asturiana

Španělská Fabada je tradičním pokrmem v oblasti Asturia v severozápdním cípu Španělsko, jehož metropolí je město Oviedo.

Hutný, chutný a velmi výživný pokrm.

Receptů existuje nespočet, ale nám se nejlépe líbí tato varianta také proto, že je s červeným vínem:).

Na 4 porce budeme potřebovat:

1 ks bobkový list

1 polévková lžíce olivového oleje (doporučujeme špičový extra panenský La Maria)

špetka šafránu

250 g klobásy chorizo (doporučujeme Chorizo Ibérico de Bellota Caballer vcelku nebo krájený a vakuově balený)

250 g salám Salchichon (jeden z nejlepších Salchichon Cular Ibérico de Bellota Caballero vcelku nebo krájený vakuově balený)

250 g vepřové slaniny z iberského vepře (Panceta Ibérico de Bellota Caballero krájený vakuově balený)

60 ml Červené víno (doporučujeme Camino Tinto)

500 ml drůbeží vývar

Klobásu, salám a slaninu nakrájíme na kousky a smažíme ve větší pánvi na oleji asi 2 minuty za stálého míchání.

Přilijeme červené víno a necháme 2-3 minuty probublávat.

Potom vmícháme scezené fazole, šafrán, bobkový list a přilijeme vývar.

Zvolna povaříme asi 30 minut.

Ihned podáváme.

Jako přílohu doporučujeme čerstvou křupavou bílou bagetu.

Dobrou chuť!

fabada_asturiana_jamonarna_3

fabada_asturiana_jamonarna_5