Saltamartí Negre 0,75l

389 Kč 321,49 Kč bez DPH
Skladem (3 ks)

Červené suché nesířené víno vyrobené z odrůd Tempranillo (90%) a Garnacha (10%).

Vinařství: Els Vynierons

Zráni v sudu (barrique): 12 měsíců (Garnacha)

raw-wine-logo

Detailní informace

Detailní popis produktu

Vhodné ke: Jamón Serrano, Jamón Ibérico, sýry Manchego Curado s rozmarýnem, Manchego Curado

Vinařství: Els Vinyerons

Zbytkový cukr: 0,7 g

Obsah alkoholu: 12,5 %

Zrání v sudu: 12 měsíců

Oblast: Peňedés

Vinyerons_4

Tohle víno jsme měli možnost poprvé ochutnat v závěru roku 2020, kdy z důvodu opatření nebylo možné uspořádat tradiční degustaci v Café Jamón, na jedné menší soukromé akci. Když jsme si přečetli složení, tak nás trochu znejistělo. Podobné pokusy kloubit netradiční odrůdy (12 měsíců barrikovaná Garnacha a prakticky mladé víno Tempranillo) nemusí v rukách vinařů, jejichž ambice převyšují jejich zkušenosti končit dobře. Výsledkem bývají pohříchu složitá překombinovaná špatně sladěná a předražená vína.

Jak příjemné překvapení však přinesla ochutnávka! Vinařství Els Vinierons spolumajitelé Amos Baňeres a Luis Ruiz Masach jsou srdcaři a velcí profesinálové, kterým se podařilo obě odrůdy nádherně zkomponovat.

Druhým velmi příjemným překvapením pak byla cena. Svým kultivovaným charakterem bychom odhadovali cenu někde mezi špičkovými 1200 Tempranillo (Parra Jimenéz) a La Milana (Albet i Noya ze stejné oblasti Peňedés), nicméně Saltamartí je za cenu výrazně nižší.

Saltamartí Negre je krásné vynikající víno s živou kyselinkou, středně plným ovocným charakterem a až nebezpečenou pitelností. Obě odrůdy jsou úžasně sladěné!

Vinyerons_1

Víno má tmavší fialové zabarvení a vysokou viskozitu. Vůně je čerstvá, svěží s decentní kořenitostí. Nalézáme tóny černého rybízu a švestek.

Malé vinařství Els Vynierons hospodaří na rozloze 7 Ha vinic stáří 35 - 40 let, které leží v nadmořské výšce 200 - 400 mnm v těsné blízkosti středozemního moře. Půda je převážně jílovitá na tvrdém vápencovém podloží.

Hrozny se sbírají výhradně ručně a obě odrůdy se zpracovávají zvlášť. 

Tempranillo se odstonkuje, pomele a nechává 10 dní macerovat v nerezovém vinfikátoru s následnou pomalou fermentací. Po jejím ukončení ještě dozrává v nerezu další 4 měsíce.

Garnacha po fermentaci zraje 12 měsíců v nových sudech z francouzského dubu o objemu 225l.

Obě odrůdy se pak smíchají až při stáčení do lahví a výsledkem je víno krásně sladěné zajímavé svěží a zároveň důrazné.

Doporučujeme!

Vinyerons_2Vinyerons_5

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: