Saltamartí Negre 0,75l
Související produkty
Detailní popis produktu
Vhodné ke: Jamón Serrano, Jamón Ibérico, sýry Manchego Curado s rozmarýnem, Manchego Curado
Vinařství: Els Vinyerons
Zbytkový cukr: 0,7 g
Obsah alkoholu: 12,5 %
Zrání v sudu: 12 měsíců
Oblast: Peňedés
Tohle víno jsme měli možnost poprvé ochutnat v závěru roku 2020, kdy z důvodu opatření nebylo možné uspořádat tradiční degustaci v Café Jamón, na jedné menší soukromé akci. Když jsme si přečetli složení, tak nás trochu znejistělo. Podobné pokusy kloubit netradiční odrůdy (12 měsíců barrikovaná Garnacha a prakticky mladé víno Tempranillo) nemusí v rukách vinařů, jejichž ambice převyšují jejich zkušenosti končit dobře. Výsledkem bývají pohříchu složitá překombinovaná špatně sladěná a předražená vína.
Jak příjemné překvapení však přinesla ochutnávka! Vinařství Els Vinierons spolumajitelé Amos Baňeres a Luis Ruiz Masach jsou srdcaři a velcí profesinálové, kterým se podařilo obě odrůdy nádherně zkomponovat.
Druhým velmi příjemným překvapením pak byla cena. Svým kultivovaným charakterem bychom odhadovali cenu někde mezi špičkovými 1200 Tempranillo (Parra Jimenéz) a La Milana (Albet i Noya ze stejné oblasti Peňedés), nicméně Saltamartí je za cenu výrazně nižší.
Saltamartí Negre je krásné vynikající víno s živou kyselinkou, středně plným ovocným charakterem a až nebezpečenou pitelností. Obě odrůdy jsou úžasně sladěné!
Víno má tmavší fialové zabarvení a vysokou viskozitu. Vůně je čerstvá, svěží s decentní kořenitostí. Nalézáme tóny černého rybízu a švestek.
Malé vinařství Els Vynierons hospodaří na rozloze 7 Ha vinic stáří 35 - 40 let, které leží v nadmořské výšce 200 - 400 mnm v těsné blízkosti středozemního moře. Půda je převážně jílovitá na tvrdém vápencovém podloží.
Hrozny se sbírají výhradně ručně a obě odrůdy se zpracovávají zvlášť.
Tempranillo se odstonkuje, pomele a nechává 10 dní macerovat v nerezovém vinfikátoru s následnou pomalou fermentací. Po jejím ukončení ještě dozrává v nerezu další 4 měsíce.
Garnacha po fermentaci zraje 12 měsíců v nových sudech z francouzského dubu o objemu 225l.
Obě odrůdy se pak smíchají až při stáčení do lahví a výsledkem je víno krásně sladěné zajímavé svěží a zároveň důrazné.
Doporučujeme!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.