Ziri-té Primitivo 0,75l
Detailní popis produktu
Primárně se sice zaměřujeme na španělská vína, ale občas narazíme na nějakou krásnou perličku i z jiné země.
Primitivo je i v Čechách poměrně známá odrůda a tohle moc povedené lehčí červené je ideálním prvním krokem na cestě objevování krásných a velmi kvalitních červených vín. Třeba právě španělských.
Možná Vás zajímá
Co znamená název Rituale?
Víno Ziri-té patří do řady vín zvané Rituale .
Tento název vychází ze skutečnosti, že každý vinař souznící při výrobě vína s přírodou, udržuje řadu rituálů typických pro danou oblast.
Víno Ziri-té pochází z kraje Abruzzo (v okolí Pescary). Typickým zdejším rituálem je svolávání ovcí při hře na dudy. Pastýří ovcí a chov ovcí vůbec je typickým znakem této oblasti a hraje významnou roli v místní gastronomii.
Čísla a data
Vinařství: | Fasoli Gino / Itálie |
Obsah alkoholu: | 14 % |
Oblast: | Terre di Chianti, Abruzzo, Itálie |
Párování s pokrmem?
Hovězí biftečky, sýry Manchego, Jamón a šušená masa.O vinařství
Biodynamické víno plné sluníčka z jihu Itálie si oblíbí takřka každý. Odrůda Primitivo totiž patří mezi nejoblíbenější. Víno zaujme především díky ovocnému aroma, plné chuti a také nižšímu obsahu tříslovin, takže nedrhne na jazyku. Primitivo je tak velmi příjemnou vstupní bránu i pro lidi, kteří do světa červeného vína teprve pronikají. Ziri-té Primitivo patří do řady vín nazvané Rituale. Jedná se o projekt spolupráce mladých vinařů s vinařstvím Fasoli Gino, kdy chtějí ukázat ty nejlepší výsledky práce z různých oblastí Apeninského poloostrova, tj. Itálie Název Rituale vychází z myšlenky, že farmář provádějící svou práci s Matkou přírodou obvykle dodržuje jisté rituály. Ty se předávají jako tradice daného místa. Rituály spojují regiony Itálie a každá oblast má své vlastní zvyky. Etikety linie Rituale jsou inspirovány venkovskými tradicemi oblasti, ze které víno pochází. Víno Ziri-té z kraje Abruzzo je věnována pastýřům ovcí, kteří při hraní na dudy svolávali své stádo. Pastevectví v tomto regionu hrálo významnou roli a odráží se i v regionální gastronomii. – oblíbené je pečené jehněčí maso, klobásy, salámy a sýr Pecorino, … Tato část Itálie je také je významným nalezištěm lanýžů a šafránu. I když Abbruzzo nemůže být považováno za jednu z nejdůležitějších vinařských oblastí Itálie, jeho vína mají všeobecně nadprůměrnou kvalitu. Výroba: Spontánní fermentace. Pracuje se s tím, co příroda nabízí každý rok a spoléhá na sílu a zdraví terroir a vinic, aby získala hrozny bohaté na kvasinky, které jsou zásadní pro fermentaci ve sklepě. Spontánní fermentace vín je esenciální podmínkou pro vína schopná nabídnout autentické chutě a terroir. Stabilizace při nízkých teplotách. Filtrace: velice lehká.Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.